Уточнения относно програмата на Telerik Academy Alpha (JavaScript)

materials

#1

Здравейте,
след като прегледах програмата по която ще се движи Telerik Academy Alpha (JavaScript) ми
се породиха няколко въпроса:
1.Ще се изучава ли библиотеката jQuery тъй като от една страна в бъдеще ще бъде деприкейтната, но от друга все още се ползва по стари проекти?
2.Кой фреймуърк ще се учи Angular2 или React (предвид това че ще се учи TypeScript предполагам че ще бъде Angular2, но е възможно да се учат и 2-та фреймуърка и за това питам)?
3.По програма пише че ще се изучава Node.js Back-End означава ли това че ще се учи само Node.js или това включва в себе си и Express.js (което е доста по-лесно и приятно според мен)?
4.В третия модул пише че ще се учат Databases, но не е казано дали ще учим релационни или нерелационни бази данни, ако може и това да се отговори?
5.В последния модул пише че ще се учат Data Structures за 1 седмица (което според мен е крайно недостатъчно) за това предполагам че ще се учат някои конкретни структури от данни, може ли да кажете кои ще са те (предполагам че ще бъдат само линейни структури от данни и евентуално двоично дърво поради липсата на време)?
6.След всеки един модул ще има ли изпит или по-точно как ще става самото оценяване.
7.На местата където пише Practice в края на всеки модул какво точно ще се прави (предполагам че ще бъде нещо като обобщение на материала който е обхванал настоящия модул)?


#2

Здравейте,

Ще отговоря въпрос по въпрос и ако има нещо неясно ще го доуточним.

  1. Ще се изучава, тъй като каквото и да се случва в света на JavaScript, jQuery си остава един от най-лесните начини за научаване на много концепции от начинаещите. Използването ѝ ще бъде само в началото и ще се ограничим до там. (края на 1ви модул)
  2. Няма как да изучаваме двата frameworks, защото накрая няма да знаете нищо, та за момента това е Angular. TypeScript ще се изучава и за back-end, тъй като намираме повече плюсове в това и особено за начинаещите отново е една идея по-лесно за ориентация. Държим много на функционалните подходи и това е много сериозно заложено в програмата, така че ще видите best of both worlds.
  3. Node.js сам по себе си няма да е достатъчен за да направим напълно функциониращ апп достатъчно лесно. Не е специфицирано какъв ще е фреймуърка, тъй като в зависимост от това, кое е най-наложено на пазара в момента, правим избора. Да, Express е стандарт за back-end, но не е единственото : )
  4. Ще изучаваме релационни бази от данни, (Postgre, MySQL, etc.)
  5. Мисля, че дори 6 месеца да оставим за DSA ще е малко. : ) Бих казал, че през цялата програма ще говорим за нещата, които е важно да знаете като прохождащи програмисти. Накрая ще оставим малко време за това да поговорим по-фокусирано за тези проблеми, които ще срещате и как да ги решавате, но ще имате достатъчно натрупани знания до този момент.
  6. Ще има не малко checkpoints, на които да знаем кой, как се справя в програмата и оценяването е многокомпоненнтно. Включват се упражнения, проекти, колко сте участвали в някой проект, общо взето не се стремим да имаме един data point и той да реши всичко.
  7. Кутийката за practice е визуализация, за това, че имате заложени в програмата практически занятия. Те не са в последната седмица на всеки модул, а са разпределени след всяка лекция. Стремим се да имаме упражнение за всяка тема. Понякога няколко от темите са окрупнени в едно упражнение, тъй като не могат една без друга.

Поздрави,
Марто


#3

Благодаря Ви много за изчерпателния отговор.