Kaspichan Numbers - JavaScript - помощ с условието

preparation

#1

Здравейте,

Някой може ли да разясни какво се изисква в задача Kaspichan Numbers: https://judge.telerikacademy.com/problem/13kaspichan

Аз нещо не разбирам условието и не знам от къде да започна. Особенно часта как: 255 === iV обаче 280 === BY

Благодаря предварително!


#2

Здравей, логиката на задачата е да приложиш алгоритъм за конвертиране на десетична бройна система към 256-тична бройна система. Ако не знаеш как става разгледай в нета за конвертиране например на десетична бройна система към шеснайсетична (алгоритъма е същия). Като цяло ти трябват символи с които да обозначиш всяка една възможна цифра от 256 бройната система (можеш да ги вкараш в масив например) като в конкретната задача това са латинските букви като имаш за числата от 0-25 големите латински букви A-Z и от 26 нагоре започват по следния начин aA…аZ…bA…bZ… докато не напълниш до 255-я символ който е стигнал до малката буква i и голямата буква V (255 = iV). След като имаш тези символи трябва с модулно делене на числото N с 256 вземаш символа на съответния индекс от масива със символи и след това да делиш самото число N целочислено на 256 докато не стане равно на 0. Например имаш числото N = 20 като го разделиш модулно на 256 резултата остава 20 и бъркаш в масива със символи на индекс 20 и там е буквата U и си я записваш в масив или стринг където ще съхраняваш резултата. След това като разделиш целочислено 20/256 резултата е 0 и спираш да търсиш следващите числа. Накрая принтираш символите които си намерил с този алгоритъм (буквата U).


#3

Мерси много @nikolayneykov92 !

След като си направих масива за 256-те комбинаций задачата стана човешка :Д. Преди това си мислех че трябва да ползвам само А - Z и a - z което ми е над новото :smile:

19 от 22 тест-а минаха. Довечера ще си поиграя и за последните 3 (предполагам числата са твърде големи за JS).

Мерси отново!


#4

Здравейте колеги,

Може ли да ми кажете, как да си модифицирам кода, за да не ми се появява TLE.
Насоки са достатъчни.Просто не мога да се сетя по какъв друг начин да го направя.

https://pastebin.com/xwuf2nWF

Предварително благодаря!