Kaspichan Numbers - JavaScript - помощ с условието

preparation

#1

Здравейте,

Някой може ли да разясни какво се изисква в задача Kaspichan Numbers: https://judge.telerikacademy.com/problem/13kaspichan

Аз нещо не разбирам условието и не знам от къде да започна. Особенно часта как: 255 === iV обаче 280 === BY

Благодаря предварително!


#2

Здравей, логиката на задачата е да приложиш алгоритъм за конвертиране на десетична бройна система към 256-тична бройна система. Ако не знаеш как става разгледай в нета за конвертиране например на десетична бройна система към шеснайсетична (алгоритъма е същия). Като цяло ти трябват символи с които да обозначиш всяка една възможна цифра от 256 бройната система (можеш да ги вкараш в масив например) като в конкретната задача това са латинските букви като имаш за числата от 0-25 големите латински букви A-Z и от 26 нагоре започват по следния начин aA…аZ…bA…bZ… докато не напълниш до 255-я символ който е стигнал до малката буква i и голямата буква V (255 = iV). След като имаш тези символи трябва с модулно делене на числото N с 256 вземаш символа на съответния индекс от масива със символи и след това да делиш самото число N целочислено на 256 докато не стане равно на 0. Например имаш числото N = 20 като го разделиш модулно на 256 резултата остава 20 и бъркаш в масива със символи на индекс 20 и там е буквата U и си я записваш в масив или стринг където ще съхраняваш резултата. След това като разделиш целочислено 20/256 резултата е 0 и спираш да търсиш следващите числа. Накрая принтираш символите които си намерил с този алгоритъм (буквата U).


#3

Мерси много @nikolayneykov92 !

След като си направих масива за 256-те комбинаций задачата стана човешка :Д. Преди това си мислех че трябва да ползвам само А - Z и a - z което ми е над новото :smile:

19 от 22 тест-а минаха. Довечера ще си поиграя и за последните 3 (предполагам числата са твърде големи за JS).

Мерси отново!