Имам нужда от помощ! Не знам дори как да започна задачата и не мога да хвана логиката и! Някой може ли да ми обясни логиката на задачата?
Здравей, Даниел,
Основната логика на задачата е идеята, че в китайския календар има 12 животни и следователно през 12 години имаш повторение на тези животните:
В примера ни е дадено, че 2000 е година Дракона, 2001 е година на Змията, 2002 е година на Коня,…, 2011 е година на Заека и 2012 пак трябва да е година на Дракона(2000+12=2012).
Идеята тук е да си зададеш въпроса как да откриеш зависимост в тази цикличност. 2000, 2012=2000+12,2024=2012+12 - какво е общото между тях? Ако модулно разделиш тези числа на 12 - резултатът винаги ще е 8. Делим модулно на 12, защото толкова са животните. /Модулно делене - делене на две числа, при което резултатът е остатъкът от деленето./
Т.е. независимо коя година влезе като входни данни, ако модулно я разделим на 12 и резултатът е 8 , тя ще е година на Дракона според китайския календар. Останалата част от задачата е:
- да приложиш тази логика за всяко едно животно - да намериш какъв остатък при модулно делене на броя на животните(12), отговаря на него. Важно е да тестваш с няколко години, за да си сигурен в резултата;
- да си обработиш входните данни от конзолата;
- да си построиш подходяща логика за проверка - входните данни за коя година в китайския календар отговарят. Т.е. да свържеш остатъка при модулно делене с правилното животно/в нашето решение сме дали примера със switch case/;
- да принтираш правилно отговора.
Може да разглеждаш пак готовото решение, за да провериш дали след тези обяснения е по- разбираемо.
Ако имаш още въпроси, пиши ни.
Поздрави,
Таня