Как протича учебния ден в Alpha програмата?

Някой може ли да разкаже как протичат учебните дни и занятия през 6-те месеца на Java Alpha програмата?

  • Започва ли се в точен час всеки ден или всеки когато намери време започва?
  • Лекциите са следобед с фиксиран график. Ами упражненията и проектите имат ли график?
  • Има ли live stream за лекциите? Може ли да се задават въпроси докато тече лекция?
  • Има ли време за упражнения с ментор? Има ли ментори всъщност?
  • Има ли някакъв Discord / Slack или друг чат с останалите студенти?
  • Искам да знам след като е онлайн, каква е разликата в Telerik Alpha с това да си взема self-paced курсове от Udemy и да си ги карам

Здравей!
Имаме фиксиран час, в който започват лекциите. Те са на живо и обикновено продължават 4 часа (имаме си и 1-2-3 почивки, разбира се). Упражненията и проектите са допълнително. Имаме самостоятелна работа, имаме проекти, които правим в екипи от 2 или 3 души, има и така наречените бъди групи, които се състоят от няколко колеги, които си помагат взаимно.
Лекциите са на живо, лайв стрийм е, можеш да задаваш въпроси, можеш и във форума да питаш, когато не ти е ясно нещо. Също така пускат и запис на лекцията, което е много удобно :slight_smile:
Имахме ментори, но не през цялото време. Има много полезни срещи с тях и можете да ги питате каквото искате - те са завършили Телерик и имат опит. :slight_smile:
Аз препоръчвам много, в Udemy няма как да попиташ, лекциите са презаписани, няма и кой да ти провери кода, примерно. В Телерик постоянно решаваме задачи, сверяваме различни начини за решения с колеги, имаме и домашни, където трябва да проверим чужд код. Обратната връзка също е нещо много ценно. Не мисля, че от самостоятелен курс може да се научи толкова (е, за доп. материали не би навредило). Плюс това, самодисциплината е важна и като имаш крайни срокове, е по-вероятно да си продуктивен, поне при мен е така. :smiley:
Успех!

13 Likes

Зравей,

разликата между Тelerik Alpha и self-paced курсове от Udemy e от земята до небето, че и по-голяма дори. В Alpha програмата получаваш нещо много повече от чисто технически знания. Програмата е изключително добре замислена и структурирана и в нея освен техническите знания получаваш и среда наподобяваща работната, в която в послествие ще попаднеш, което силно се цени от бъдещи работодатели. Още от самото начало на програмата, хората от курса се разпределят по вътреши групи, така наречените buddy групи, които си остават в този състав до края на курса. Идеята на тези групи са да се подкрепяте и помагате взаимно, като съответно имате и задания, върху които да работите заедно като група. Като дойде време за проектите, за тях се формират други групи.

Освен това 20% от лекциите са за така наречените Soft skills лекции, които аз лично просто наричам личностни умения. По време на тези лекции се засягат всякакви теми, от това как да работим добре в екип, през тва как да се спряваме със стреса на работното място, до това как да си направим възможно най-добро CV и как да се справяме с интервюта и евентуални получени откази. И това е само малка част от темите.

Лекциите започват всеки ден от 10:00 до 14:00 часа, live stream са, групите никога не са повече от 50 човека и в един момент малко или много се знаете хората, въпроси могат да се задават по всякое време. Задачите за упражнение се почват към края на лекцияти, след което често се обсъждат точно преди да приключи лекцията. Понякога, когато няма време за тях, остават за домашно просто. Някои от тях се предават, други доколкото помня - не. Не съм сигурен дали правилно съм разбрал какво имаш предвид под упражнения тук. Проектите има определен срок, в който трябва да се завършат и предадат, но график за работа по тях няма определен от академията.

Лекциите се провеждат в MS Teams, където имаш връзка до всеки един от курса. Там също са и buddy групите ви. През MS Team имаш и директен достъп до лекторите, към които винаги можеш да се обърнеш, ако имаш някакво затруднение, било то по чат или видео разговор.

Това е общо взето, по твоите въпроси. Програмата е уникална просто. Аз завърших декември месец и това да се запиша в Телерик е едно от най-добрите решения, които съм взимал в живота си, определено. От влизането в нея до завършването й няма 6-5. Няма да скучаеш, занимания имаш буквално НОН-СТОП - четене/гледане на видео материали преди лекцията (имате такива за всяка тема), предварителни задачи по темата, лекция, in-class задачи, хакатони, workshop задания самостоятелни и общи, задачи в judge, проекти…и през цялото това време се учиш да работиш в екип и с нужните за това инструменти, което е изключително полезно за последващото ти постъпване на работа. Освен това, постоянно ти се следи прогреса и ти се дава обратна връзка какво можеш да подобриш. А след груповите задания се упражнянваш ти да даваш такава, което се прави от всички след вскяко такова. Всичкото това, като вероятно имам още много неща, които да кажа, но в момента може би не ми идват…няма как да сравняваш с udemy, sry. Двете нямат абсолютно нищо общо.

8 Likes